Vytisknout tuto stránku

Zemřel slavný švédský dramatik Per Olov Enquist

Jeden z nejčtenějších švédských spisovatelů je mimo jiné autorem románů Legionáři, Svržený anděl, Návštěva osobního lékaře, Kniha o Blanche a Marii a divadelních her Noc tribádek, Faidra, Obrázkáři a Ze života žížal. Napsal také scénáře k válečnému dramatu Hamsun a či televiznímu seriálu o Augustu Strindbergovi.

Enquist se narodil 23. září 1934 v severošvédské vesnici Hjoggböle. Vystudoval literaturu na univerzitě v Uppsale, poté byl kulturním kritikem v denících Svenska Dagbladet a Expressen a působil i jako televizní moderátor. Krátce žil v Kodani, v západním Berlíně a v Los Angeles, kde působil jako profesor na Kalifornské univerzitě. V roce 1961 debutoval dílem Křišťálové oko, ale mezinárodní věhlas mu přinesl až román Legionáři, který byl přeložen do několika světových jazyků a byl také zfilmován.

Enquist za svou kariéru několikrát navštívil Česko, na podzim 1989 zavítal do Prahy na jednu z divadelních premiér a stal se tak přímým svědkem sametové revoluce. Od té doby byl pravidelným hostem filmových, divadelních i literárních festivalů. (zdroj ČTK)

Hry Ze života žížal, Blanche a Marie, Faidra a Obrázkáři jsou elektronicky k dispozici v DILIA.

(Per Olov Enquist na snímku z roku 2013 | Foto: Frankie Fouganthin | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported/Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©)

Další informace

  • Perex: Dne 25. 4. zemřel ve věku 85 let jeden z nejvýznamnějších švédských spisovatelů a dramatiků 20. století Per Olov Enquist.
  • Kategorie: Divadelní